Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page

Over de abdij van Herkenrode

De abdij van Herkenrode en het prachtige natuurdomein errond is sinds begin 2022 eigendom van Toerisme Vlaanderen. De komende jaren zullen we samen met Herita VZW en de Stad Hasselt werken aan de, in de filosofie van Reizen naar Morgen, werken aan de uitbouw en heropleving van deze site.

Foto van Inne Helsen
Foto van Inne Helsen

De abdij van Herkenrode werd in 1192 gesticht. De gebouwen die nu te zien zijn, dateren van de 16e en 18e eeuw. Het aanpalend klooster wordt nog steeds bewoond door de Zusters van het Heilig Graf. De abdij ligt in een natuurdomein aan de rand van de Demervallei, een groene oase voor natuurliefhebbers.

"De abdij van Herkenrode is niet enkel een erfgoedparel op de Vlaamse kroon, ook het domein bloeit van de prachtige natuur. Toerisme vormt de perfecte springplank om deze uitzonderlijke plek open te stellen voor bezoekers, ondernemers en bewoners van Hasselt en bij uitbreiding voor heel Limburg en Vlaanderen. Toerisme Vlaanderen zal samen met Herita VZW en de stad Hasselt werk maken van de inkleuring van die nieuwe toekomstplannen. In het bijzonder kijk ik uit naar de inbreng van de omwonenden en de ondernemers uit de buurt. Hun inbreng is van goudwaarde om van Herkenrode een hotspot te maken in Limburg en Vlaanderen.”
- Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir

Via Toerisme Vlaanderen investeert Vlaanderen 5,2 miljoen euro in de site. De erfpacht van het gehele domein zal in handen van Herita VZW gelegd worden. De Stad Hasselt blijft van haar kant actief verbonden aan het domein met inzet van personeel en het programma op de site.