Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

'Zomer in Leut' officieel geopend

Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir heeft samen met Toerisme Vlaanderen en de gemeente Maasmechelen het event 'Zomer in Leut’ op het kasteeldomein Vilain XIIII in Leut geopend. Heel de zomer lang kan je er terecht voor onder meer een kasteelglamping en een hedendaagse kunstexpo.

Uit de publieksbevraging in de zomer van 2022 bleek dat de verhaallijn van de familie Vilain XIIII het meest tot de verbeelding spreekt bij de bezoekers. Toerisme Vlaanderen zal die verhaallijn daarom al vanaf deze zomer als rode draad meenemen doorheen de verschillende belevingen en functies op de site. 

Hedendaagse kunstexpo 'STRAUM'

Je kan de hedendaagse kunstexpo ‘STRAUM’ van de Maasmechelse Kunstkring MaKK bezoeken. Je betreedt hiervoor het kasteel langs de historische hoofdingang. Als je via die ingang het kasteel binnenkomt, merk je meteen de historische achthoekige tafel op met de namen van de echtgenote van Charles Vilain XIIII, Pauline de Billehé en haar 7 dochters. En speciaal voor deze gelegenheid wordt ook de unieke Pianoforte uit 1826, die ooit werd gevonden op de zolder van het kasteel, teruggehaald en speelklaar gemaakt.

Glampen, Bar Veertien en Op stap met Sarah

Je kan op het kasteeldomein ook glampen in één van de zeven luxueuze tenten op een houten platform, met zicht op de majestueuze Sequoia boom die ten tijde van Charles Vilain XIIII werd aangeplant. De zeven tenten kregen elk de naam van één van zijn dochters: Zoe, Clara, Marguerite, Claire, Georgine, Louise en Philippine. 

Voor lokale hapjes en drankjes kan je terecht in zomerbar ‘Bar Veertien’. We willen deze zomer ook onderzoeken of er ruimte is voor handelsactiviteiten in het kasteel. Zo komt er in de kelder van het kasteel een pop-up buurtwinkel met een breed scala aan lokale producten.

Voor de allerkleinsten is er een kinderwandeling voorzien: de route ‘Op stap met Sarah’ van Ketnet Junior brengt je op speelse wijze langs de mooiste plekjes van het kasteeldomein.

Participatief herbestemmen

De bezoekers kunnen ook zelf mee bouwen aan de toekomst van het kasteeldomein. We voorzien tijdens het event enkele bevragingen aan bewoners, bezoekers en ondernemers om dan na de zomer al deze input mee te nemen naar het masterplan. 

Praktisch

Het kasteel van Leut opent de deuren voor het grote publiek van zondag 2 juli tot eind augustus. Het kasteel Vilain XIIII bevindt zich tussen Leut en Meeswijk in de gemeente Maasmechelen. Het kasteelpark sluit aan op de riviervallei van de Maas, met aan de overkant van de rivier Nederland.

Openingsuren

  • Kasteelglamping: dagelijks open
  • Kunstexpo ‘STRAUM’: woensdag, zaterdag en zondag van 11.30 uur tot 18 uur.
  • Zomerbar ‘Bar Veertien: woensdag tot en met zondag van 12 uur tot 20 uur.
  • Buurtwinkel: woensdag, zaterdag en zondag van 10 uur tot 17 uur.
  • Kinderwandeling ‘Op stap met Sarah’: dagelijks doorlopend open.

Meer informatie en online reservaties voor de kasteelglamping via www.kasteelvanleut.be

Deel op facebook Deel op twitter