Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Met de familie naar het landgoed “kasteel van Poeke”

Het kasteel van Poeke krijgt een nieuwe toekomst als landgoed waar je tot rust komt en kan genieten van schoonheid, boeiende erfgoedbelevingen en goed gezelschap. Daarmee knipoogt het domein naar zijn historische functie als ‘hof van plaisantie’, een uitgestrekt buitenverblijf voor adellijke families of gegoede burgers. Op het landgoed en in het kasteel zullen de bezoekers de historische scheiding kunnen ervaren tussen de leefwerelden van de adellijke familie en het dienstpersoneel (of ‘upstairs-downstairs’). En net als vroeger wordt het landgoed ook in de toekomst multifunctioneel, zelfvoorzienend en zelfbedruipend, maar dit keer breed toegankelijk, familievriendelijk en met een sociaal accent.

Toerisme Vlaanderen is sinds september 2021 de nieuwe eigenaar van dit prachtige kasteeldomein in Aalter. Het startte sindsdien de eerste renovatiewerken op en organiseerde een participatief toekomsttraject. “Samen met de lokale gemeenschap en belangrijkste stakeholders onderzochten we hoe het kasteel van Poeke volgens de strategische visie ‘Reizen naar Morgen’ van Toerisme Vlaanderen in de toekomst meerwaarde kan bieden voor de lokale gemeenschap en economie, voor de bezoekers en natuurlijk ook voor de plek zelf,” zegt Peter De Wilde, CEO ad interim van Toerisme Vlaanderen. "

Zoals op vele landgoederen, bestonden er op Poeke twee gescheiden leefwerelden werelden: ‘upstairs en downstairs’. Het koetshuis, de moestuin, de boomgaard, de hoeve en de zone rond de hondenkennel zijn plaatsen waar het personeel actief was. Het kasteel zelf vormde dan weer de natuurlijke biotoop van de adellijke en rijke families. Althans op het gelijkvloers en de eerste verdieping, want in de kelder en op zolder werkten en woonden de ‘domestieken’ die de familie dienden.

Toekomstige invulling

In de zone van het koetshuis komt een familievriendelijke brasserie met een groot en zonnig terras. Er komen ook een onthaal- en servicepunt voor wandelaars en fietsers en ruimtes voor workshops. De moestuin en de boomgaard worden een interessante en leerzame plek voor de bezoekers omdat je er ook historische of exclusieve groenten en fruitsoorten zal vinden. 

In het kasteel zelf komt een familievriendelijk en interactief ‘upstairs-downstairs’ belevingsparcours dat inzoomt op die gescheiden werelden en de bezoekers ook kennis laat maken met de geschiedenis van het landgoed. In lijn met het verhaal biedt het kasteel bovendien plaats aan een gastronomisch restaurant dat nauw verbonden zal zijn met de moestuin. Er zal ook plaats zijn voor een tentoonstellingsruimte voor tijdelijke expo’s en een seminariezaal voor lezingen en vergaderingen.

Op het kasteeldomein tenslotte komt er veel ruimte voor natuurbeleving, een speelbos, picknickplekken, outdoor workshops en kleinschalige events, een hondenlosloopzone en een voedselbos. De noord-westelijke kant van het domein blijft een rustige zone voor de natuurliefhebber.

Positieve kracht van Toerisme

Vandaag neemt het kasteel van Poeke ook een sociale rol op als ontmoetingsplek voor de omgeving en als een partner voor sociale organisaties. Zo helpen personen met een beperking, een drempel naar de arbeidsmarkt of een werkstraf mee in het groenbeheer. Toerisme Vlaanderen wil dit zo houden en in de toekomst meer inzetten op sociale tewerkstelling. De herbestemming is een pilootproject om te zien hoe de positieve kracht van toerisme op veel vlakken kan bijdragen aan een bloeiende gemeenschap: sociaal, cultureel, economisch, landschappelijk … Er start nu een nieuwe fase in de herbestemming van het kasteeldomein. De komende maanden wil Toerisme Vlaanderen contacten leggen met geïnteresseerde partners voor de concrete uitwerking en invulling.

Wil je een beknopt overzicht van de herbestemming van het kasteel van Poeke? Download dan hier de visuele voorstelling ervan.

Benieuwd hoe de herbestemming tot stand kwam? Lees meer over het toekomsttraject

Deel op facebook Deel op twitter