Over het traject

Sinds de zomer van 2021 is Toerisme Vlaanderen de nieuwe eigenaar van het Kasteeldomein van Poeke. Het kasteel zal uitgroeien tot één van de sterkhouders van het netwerk “kastelen en tuinen” dat de komende jaren vorm krijgt. Lees op deze pagina hoe we dat zullen verwezenlijken.
 
 
Toerisme Vlaanderen wil het kasteeldomein van Poeke een nieuwe toekomst geven volgens de filosofie van Reizen naar Morgen. De toeristische ontwikkeling zal vertrekken van de positieve kracht van toerisme en bijdragen aan een florerende bestemming. Die toekomst zal duurzaam zijn en meerwaarde bieden voor de plek zelf, de toekomstige bezoekers, de lokale gemeenschap en de lokale economie.

Toerisme Vlaanderen zal streven naar een evenwicht tussen de verwachtingen van de inwoners, de ondernemers, de (internationale) bezoekers en de natuurlijke en erfgoedwaarde van het domein en het kasteel. Hierbij geven we de stakeholders ook graag een stem tijdens het vastleggen van die toekomstige bestemming. 

Tijd voor onderzoek, overleg en experiment

Het participatief toekomsttraject is een meerjarenproject. We willen het participatieproces voldoende tijd geven, maar ook de nodige tijd nemen om de ziel van de plek te doorgronden, de historische en maatschappelijke troeven leren kennen en een helder beeld krijgen van welke restauratiewerken bijvoorbeeld nodig zijn. Terwijl deze studie- en inspraakronde loopt, is er ruimte om te experimenteren met tijdelijke toeristische invullingen en evenementen. Op die manier leren we samen met bezoekers, bewoners en ondernemers welke activiteiten goed en minder goed passen bij deze plek.

Fase 1 - Onderzoek van de site

Tot eind 2022

  • Tijdens de Ontmoetingsdagen (25-28/11) vragen we bezoekers wat hen aantrekt in het kasteel van Poeke. Zo willen we de ziel van de plek vatten. Heb je het event gemist, dan kan je hier online vertellen welke betekenis het domein voor jou heeft. 
  • Tijdens de winter loopt een bouwhistorisch onderzoek van het kasteel en domein.
  • Wat is de recente geschiedenis? Heb je foto’s, documenten, voorwerpen ivm het kasteel(domein)? Heb je verhalen over het leven of gebeurtenissen? Geef ons een seintje op kasteelvanpoeke@toerismevlaanderen.be We nemen contact op om ze voor de toekomst vast te leggen.

Fase 2 - Onderzoek van het potentieel van de site

Doorheen 2022

  • We brengen behoeften en ideeën in kaart
  • Potentiële scenario's worden ontwekkeld
  • We vragen feedback bij deze potentiële scenario's

Fase 3 - Ontwerpend onderzoek

Doorheen 2023

  • We vragen feedback op de gemaakte ontwerpen
  • We maken de definitieve herbestamming bekend!

Fase 4 - Realisatie

Midden 2023 tot ...

  • Aan de slag!