Over het traject

Sinds de zomer van 2021 is Toerisme Vlaanderen de nieuwe eigenaar van het Kasteeldomein van Poeke. Het kasteel zal uitgroeien tot één van de sterkhouders van het netwerk “kastelen en tuinen” dat de komende jaren vorm krijgt. Lees op deze pagina hoe we dat zullen verwezenlijken.
 
 
Toerisme Vlaanderen wil het kasteeldomein van Poeke een nieuwe toekomst geven volgens de filosofie van Reizen naar Morgen. De toeristische ontwikkeling zal vertrekken van de positieve kracht van toerisme en bijdragen aan een florerende bestemming. Die toekomst zal duurzaam zijn en meerwaarde bieden voor de plek zelf, de toekomstige bezoekers, de lokale gemeenschap en de lokale economie.

Toerisme Vlaanderen zal streven naar een evenwicht tussen de verwachtingen van de inwoners, de ondernemers, de (internationale) bezoekers en de natuurlijke en erfgoedwaarde van het domein en het kasteel. Hierbij geven we de stakeholders ook graag een stem tijdens het vastleggen van die toekomstige bestemming. 

Tijd voor onderzoek, overleg en experiment

Het participatief toekomsttraject is een meerjarenproject. We willen het participatieproces voldoende tijd geven, maar ook de nodige tijd nemen om de ziel van de plek te doorgronden, de historische en maatschappelijke troeven leren kennen en een helder beeld krijgen van welke restauratiewerken bijvoorbeeld nodig zijn. Terwijl deze studie- en inspraakronde loopt, is er ruimte om te experimenteren met tijdelijke toeristische invullingen en evenementen. Op die manier leren we samen met bezoekers, bewoners en ondernemers welke activiteiten goed en minder goed passen bij deze plek.

Fase 1 - Onderzoek van de site

Tot eind 2021

Tijdens de Ontmoetingsdagen in november 2021 peilde Toerisme Vlaanderen bij de bezoekers naar de “ziel” van de plek. We willen immers dat de herbestemming van het kasteel en het domein aansluit bij die ziel van de plek. Dat zorgt voor een krachtige bezoekerservaring en voor oprecht en duurzaam gastheerschap; ook vanwege de lokale gemeenschap. 

Zo’n 350 bezoekers namen deel aan de bevraging, ongeveer 60% was afkomstig van Aalter en de omliggende gemeenten (inwoners). Lees er hier meer over.

Wat is de recente geschiedenis? Heb je foto’s, documenten, voorwerpen ivm het kasteel(domein)? Heb je verhalen over het leven of gebeurtenissen? Geef ons een seintje op kasteelvanpoeke@toerismevlaanderen.be We nemen contact op om ze voor de toekomst vast te leggen.

Fase 2 - Onderzoek van het potentieel van de site

Doorheen 2022

Op 22 april staan een weekend lang de poorten van het Kasteel van Poeke weer open voor bezoekers. Toerisme Vlaanderen gaat op zoek naar een nieuwe toekomst voor dit prachtige kasteeldomein. En iedereen die dat wenst, mag mee dromen. Lees meer over de ideeënweek.

Verder tijdens deze fase:

  • We brengen behoeften en ideeën in kaart
  • Potentiële scenario's worden ontwikkeld
  • We vragen feedback bij deze potentiële scenario's

Fase 3 - Ontwerpend onderzoek

Doorheen 2023

  • We vragen feedback op de gemaakte ontwerpen
  • We maken de definitieve herbestemming bekend!

Fase 4 - Realisatie

Midden 2023 tot ...

  • Aan de slag!